Wie schoot prins Willem van zijn paard ?

Soms haalt onze regio de geschiedenisboeken. Bij de Belgische onafhankelijkheid, 190 jaar geleden bijvoorbeeld, was er een incident op een veld in Bost, tussen Lovenjoel en Boutersem.
Over de slag werd zelfs een schilderij gemaakt (zie foto). Dit is te bezichtigen in het Rijksmuseum in Amsterdam.

In 1830 werd België onafhankelijk, het scheurde zich af van het Koninkrijk Nederland. Toen het voorlopig bewind de Duitse prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha als nieuwe koning inhaalde op 21 juli 1831 - later de Belgische nationale feestdag - wilde Koning Willem I een laatste poging doen om België terug te onderwerpen. Hij stuurde zijn zoons, de prinsen Willem en Frederik, met een leger naar het afgescheurde land. Op 2 augustus 1831 overschreden zij de grens bij Turnhout en wilden bij verrassing naar Brussel doorstoten. Stiekem hoopte Willem I dat Pruisen en Rusland hem wilden steunen, maar die hadden het te druk met een andere opstand in Polen. Daarenboven kreeg het jonge België en zijn koning de steun van de Franse republiek en van Groot-Brittannië. Leopold I was immers ingehuwd in het Britse koningshuis – hij was de oom van koningin Victoria (en van haar man Albert).

WAPENSTILSTAND
Op 10 augustus 1831 stond het Nederlandse leger onder leiding van hertog Karel van Saksen-Weimar voor de poort van Leuven en viel het de Belgische troepen aan. De Belgen moesten wijken en trokken weg over de Dijle. Aan twee strategische hoogten, de IJzerenberg in Winksele (aan de huidige Brusselsesteenweg) en de Roeselberg in Herent (aan de Mechelsesteenweg), werd hevig gevochten en sneuvelden tientallen soldaten. Inmiddels was een indrukwekkend Frans leger van 70.000 man onder maarschalk Gérard onderweg naar Waver en Leuven. Het Nederlandse leger trok zich terug naar Tienen en in Lovenjoel en Pellenberg boden de Belgische divisies heftige weerstand. Tussen de Zielenberg en Bost - op de grens van Lovenjoel en Boutersem - vond op 12 augustus een gevecht plaats waarbij het paard van prins Willem zwaargewond werd door een kanonskogel. Was deze aanslag op de prins de reden of was er een nieuw vaderlijk bevel gekomen uit Den Haag? Vast staat dat kroonprins Willem diezelfde dag besloot een wapenstilstand te tekenen met de opstandige Belgen. Dit gebeurde aan het kasteel de Maurissens in Pellenberg.

Daags nadien werd Leuven nog even symbolisch bezet door de Nederlanders. Onder leiding van de prinsen Willem en Frederik maakten enkele Nederlandse notabelen een wandeling door Leuven en dronken ten slotte een frisse pint in een herberg in de Tiensestraat. Dat gebaar werd gewaardeerd door de Leuvense burgers, de prinsen gingen nog ergens het avondmaal gebruiken en vertrokken diezelfde avond naar Tienen.

TERUGKEER
Op 14 augustus keerde de kersverse koning Leopold I terug naar Leuven samen met zijn raadgever, de voormalige Franse ambassadeur Augustin Belliard. De Franse troepen bleven in Blanden gelegerd. De laatste Nederlandse troepen trokken zich op 20 augustus terug uit België en zo kwam een einde aan de Tiendaagse veldtocht.

Aan de animositeit tussen Nederland en België kwam in 1839 een definitief einde met het Verdrag van London. En 190 jaar later gaan koning Filip en koning Willem-Alexander vriendschappelijk met elkaar om