Nieuw leven in oude papiermolen

In de Oaselaan in Korbeek-Lo wordt naarstig gewerkt. Het gebouw en domein van het ‘Papiermoleken’ worden omgevormd tot een groepswoning voor 8 gezinnen: zij kiezen ervoor om elk met een eigen huis, samen een aantal praktische zaken te delen én de zorg voor het prachtige domein van 2 hectare.

De productie van papier en karton

De papiermolen is een oude watermolen waar papier geproduceerd werd. Papier en karton werd vroeger gemaakt van vezels van resthout of weggegooid textiel (lompen). Het werd geschept en gold vroeger als zeer waardevol. Voor de productie was veel water nodig, om de lompen te wassen en te weken, maar ook als energiebron. De Molenbeek, die een mooi verval heeft en door het domein loopt, diende als aanvoer van water. Reeds in 1596 werd de ‘molen opt vuelen broek’ in het gehucht Overlo afgebeeld op oude kaarten.
Het leen van de watermolen bevatte naast de molen ook een woonhuis, een bakoven en stallen en een grote vijver, om het water te stockeren. De toenmalige molen verdween tussen 1675 en 1722, een periode waarin talrijke buitenlandse troepen op oorlogspad onze streek teisterden.

Industriële uitbatingen

Een volgende bouwwerk, weer een papiermolen, werd rond 1722 opgericht en rond 1865 afgebroken. Hij was eigendom van ene Adolphe Massart, een boekdrukker in Leuven. Het oude woonhuis op het domein dateert van 1869. Vijftien jaar later kwam er opnieuw leven in de papiermolen: eerst als kartonfabriekje, nadien als wolwasserij en rond 1900 ten slotte als aluminiumgieterij. Toen werd ook al een stoommachine gebruikt. En in de gemeenteregisters staan meerdere dorpsgenoten vermeld die in de oude fabriek tewerkgesteld waren. In augustus 1914, bij de Brand van Leuven, werd de fabriek in brand gestoken door Duitse soldaten.
Na de oorlog liet de toenmalige eigenaar Karel Deschampelaere de gronden heraanleggen tot een grote siertuin en een vijver, met een eilandje, dat bereikbaar is via een betonnen hoogbrug. Het oude gebouw werd in 1970 gekocht door de paters Redemptoristen, die het in 1988 doorverkochten aan de Broeders van Liefde. Men was ervan overtuigd dat de natuur een helende werking zou hebben op een aantal patiënten van Sint-Kamillus. Sinds de eeuwwisseling stond het te vervallen.

Mooi park

En nu is er dus een cohousingproject waardoor de oude site heropgebouwd werd. Bij de restauratie van het oude molengebouw legden de nieuwe bewoners een mooie muurschildering bloot, waarschijnlijk uit de tijd van de paters (zie foto).
Ook het door de tijd verwilderde park wordt opnieuw in ere hersteld. Er is een oude platanendreef, er staan twee imposante gele treurwilgen en witte paardenkastanjes.
Het vernieuwde ‘Papiermoleken’ en zijn park zullen zeker zijn plaats krijgen in de prachtige vallei van de Molenbeek, waar ook de Heilige Geesthoeve en het Dalemhof gelegen zijn.


www.papiermoleken.be 

Foto: (c) Lieve Feys