De vier grote bouwwerken van Jommeke Baas

Het meest zichtbepalende beeld van ons dorp is de romaanse Sint-Hilariuskerk. Eeuwenlang het spirituele centrum, nu een prachtig monument voor culturele meerwaardezoekers en erfgoedjagers. Nochtans is het grootste deel van de buitenkant amper 120 jaar oud. En dit was het werk van plaatselijke ambachtslui onder de leiding van Guillaume Delville, een plaatselijke aannemer, bekend onder zijn roepnaam ‘Jommeke Baas’.

1901: School Bremt

In juli 1901 duidde de gemeenteraad Guillaume Delville aan als aannemer voor de verbouwingswerken aan de gemeenteschool op de Bremt. Deze school werd in 1885 gebouwd door de gebroeders Neutens. De school was aan het begin van de 20ste eeuw dringend aan uitbreiding toe want er waren te weinig klaslokalen. De inschrijving van Delville was de beste en nog tijdens het eerste trimester van het schooljaar waren de werken klaar.

1905: Restauratie kerk 

Zijn grootste werk was ongetwijfeld de restauratie van de Sint-Hilariuskerk onder leiding van architect Pierre Langerock. Hij begon de werken op 1 maart 1905 en bouwde volledig nieuwe kruisbeuken met bijna 1 meter dikke muren. Deze klus realiseerde hij in een half jaar tijd. Nadien plaatste hij een nieuw plafond in de middenbeuk. Vooraf werd de bepleistering verwijderd en de onderliggende laag afgenomen.
Het geheel was begin 1906 klaar. Het gedane werk was zo goed dat de kerkfabriek hem de rest van de restauratie aan de toren en de zijbeuken wilde toevertrouwen. Een gebrek aan geld en WOI gooiden roet in het eten.

1910: Parochieschool 

In 1910 bouwde Delville een nieuwe parochieschool. De vroegere school bevond zich op het Dorpsplein. Deken Jonckers kocht in de Bergstraat een stuk grond van baron Pierre de Dieudonné. Deze meisjesschool en het zusterklooster uit 1910 vormen nu nog steeds de basis van De Kinderberg. Bij renovatiewerken in februari 1994 stortte een gedeelte van de school aan de straatkant in, gelukkig zonder slachtoffers. Enkele jaren geleden werd het voormalige klooster helemaal gerenoveerd met nieuwe klaslokalen.

1912: Bremtkapel

Toen de meisjesschool afgewerkt was, had de nieuwe pastoor-deken Jacops nog andere plannen. De bewoners van de Bremt wilden een eigen kerk en kregen een kapel. De pastoor tekende zelf het plan en Delville zorgde voor de bouw. Toen het dak erop lag, brak WOI uit. De kapel is ondertussen ontwijd en sinds vorig jaar omgevormd tot polyvalente ruimte voor de buurt.

Over Jomme(ke) Baas

Delville werd geboren op 2 augustus1845 in Bierbeek en werd aannemer in bouwwerken. Mensen uit Bierbeek wisten dat hij een bekwaam vakman was, een goed karakter had en lieten hem hun huizen en schuren bouwen. Delville was gehuwd met Maria Theresia Veulemans en zij kregen samen vijf dochters en één zoon. Zijn echtgenote hield in de gezinswoning in de Dorpsstraat 19 ook een ‘staminee’ en winkel in ‘koloniale waren’ en kledingstoffen. Jomme stierf in 1933, op hoge leeftijd.

Zijn zoon Arthur werd een bekend beenhouwer in Leuven en richtte, samen met zijn neef Henri Boyen, kaasmakerij ‘Le Mont Blanc’ in de Bergstraat op. Ze fabriceerden er Brie en Camembert. Zijn derde dochter Maria Hortense huwde met Walterus Evers ‘Teres de garde’ en de vader van Amand Evers.