De helden van het verzet

Op 5 september 1944, 80 jaar geleden, werd de streek van Leuven bevrijd van de Duitse bezetter. Het zou nog bijna een jaar duren eer de Tweede Wereldoorlog definitief ten einde kwam, na de zelfmoord van Hitler en de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

Plaatselijk verzet

Al gauw na de Duitse invasie in mei 1940 begonnen mensen zich te organiseren tegen de Duitse militaire dictatuur. Vooral in onze streek, met de herinneringen aan de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, was het verzet erg actief. Verzet nam allerlei vormen aan, slechts een deel ervan was ‘gewapend’ verzet. Er was ook burgerlijke ongehoorzaamheid, er was de sluikpers die de bevolking een hart onder de riem stak, er waren tal van inlichtingen- en spionagenetwerken, werkweigeraars, stakingen, het verstoppen van Joden en geallieerde piloten, enz. Na de bezetting werden in de Bierbeekse deelgemeenten meer dan 200 mensen ‘erkend’ voor hun verzetsactiviteiten tijdens de oorlog.

Albert Stainier 

Albert Stainier werd geboren in Mont-Saint-Guibert in 1900, studeerde voor ingenieur en was officier bij de para’s. Hij vluchtte in 1940 naar Engeland en werd op 7 november 1942 gedropt in België om de inlichtingendienst Brave op te zetten. Als radioamateur bouwde hij 2 zenderontvangers om met London te communiceren vanuit zijn huis aan de Tiensesteenweg in Korbeek-Lo. Hij werd verraden en werd door het Feldkrieggericht op 25 maart 1942 ter dood veroordeeld. Hij werd op de nationale schietbaan gefusilleerd op 2 april 1942 en begraven in Hechtel. In de buurt van zijn woning (nu Heverlee), werd een straat naar hem genoemd.

August Goemans 

Gust Goemans werd in Bierbeek geboren in 1894, woonde in Hamme-Mille en was sinds 1926 gemeentesecretaris van Bierbeek. Als oud-strijder van 14-18 engageerde hij zich bij het verzet binnen de groep Lambert, een deel van de Nationale Koninklijke Beweging (NKB). 
Hij zette zich vooral in voor clandestiene hulp aan werkweigeraars en hun gezin. Hij werd gearresteerd op 6 oktober 1943 in het gemeentehuis en kwam via Breendonk in het kamp van Buchenwald en later Dora-Mittelbau terecht. Hij stierf op een onbekende datum in april1945, waarschijnlijk ten gevolge van ontbering tijdens de beruchte ‘dodenmarsen’.

Mathilde Pelgrims 

Ook vrouwen waren actief in het verzet, zo ook de 40-jarige Mathilde Pelgrims uit Lovenjoel. Zij werkte bij de bekende Dr. De Greeff, psychiater in Salve Mater. Eigenlijk werd zij per toeval opgepakt, want de Gestapo was op zoek naar haar zoon François, die bij de Partizanen aangesloten was. Zij werd op 3 maart 1944 aangehouden en naar het kamp van Ravensbrück gevoerd. Ook zij maakte de beruchte dodenmarsen mee en werd eind april door Sovjetsoldaten bevrijd. Na 443 dagen gevangenis keerde zij terug naar Lovenjoel op 19 mei 1945. Mathilde overleefde de oorlog en stierf in Leuven in 1983.

Alfred Daniëls 

Alfred Daniëls werd in Bevekom geboren in 1922 en woonde in Opvelp. Hij was ongehuwd en mecanicien van beroep. Ook hij sloot zich aan bij het verzet en werd op 26 juni 1944 aangehouden. Via Breendonk werd hij naar werkkamp Kahla gevoerd. Daar werkten dwangarbeiders in een ondergrondse fabriek aan de productie van de straaljager Messerschmidt 262. De site werd bevrijd door de Amerikaanse troepen, maar voor Alfred kwam dit te laat: door ziekte en ontbering stierf hij in het Amerikaans legerhospitaal in Hummelsheim op 25 mei 1945