De oudste beschrijving van de Blauwschuurhoeve dateert van het einde van de 11de eeuw. De hoeve Belfahus behoorde toe aan de abdij van Villers-la-Ville. In de 14de eeuw besloot de prelaat van de abdij om de boerderijen te verpachten.
De hoeve ontleent zijn naam aan het enorme blauwe leien dak van de monumentale schuur. Soms wordt ze echter ook de 'Duivelsschuur' genoemd, wat teruggaat op een bekende legende, die ook elders in plaatselijke legenden terug te vinden is. Toen een gierige boer onvoldoende plaats had voor zijn rijke oogst te bergen, riep hij de hulp in van de duivel. In ruil voor zijn ziel zou deze de schuur in één nacht bouwen tot voor het ochtendgloren. De slimme vrouw die haar echtgenoot wilde beschermen, liet de haan kraaien voor de werken aan de schuur beëindigd waren. Zo werd zijn ziel gered … maar heeft de schuur nog steeds een opening in de nok.
De oudste teruggevonden beschrijving van de Blauwschuurhoeve dateert van 1605, toen de hoeve afgebeeld stond op een oude kaart. De huidige gebouwen dateren echter van later: de stallingen en berging van 1760, het woonhuis van 1773 en de grote schuur van 1825. In de stallingen zijn mooie Boheemse kappen bewaard. De hoeve werd op nogal abrupte wijze in tweeën gedeeld bij een verkoop in 1937. Ze wordt niet langer gebruikt voor landbouwdoeleinden.
Het landschap rond de hoeve is bijzonder mooi en in de buurt ligt ook het natuurgebied Blauwschuurbroek.
Ligging: Neervelpsestraat 48 - Bierbeek
Contact: de boerderij is privaat; wandelen in de omgeving is wel toegelaten
Monument: erkenning KB 2/8/1993 als monument
Bereikbaarheid + parking + toegankelijkheid
- met de fiets: tussen fietsknooppunten 96 en 98
- openbaar vervoer: bus 8 stopt aan de watertoren; wandeling 1 km
- met de wagen: via E 40, afrit Boutersem, richting Neervelp, vervolgens Bovenheidestraat richting Bierbeek – via N 3 Leuven-Tienen, in Lovenjoel, richting Bierbeek volgen, linksaf aan watertoren Neervelpsestraat volgen
- Parkeren kan op de Neervelpsestraat, niet aan de hoeve zelf aub
- De voetweg is slecht toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens
Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/41551
K.Bovin, V.Goedseels, P.Van Mellaert, Boerderijen in Bierbeek, Centrum Agrarische bouwkunde 1985, 156 blz (uit te lenen in de bibliotheek)