Afval voorkomen blijft de boodschap. Al wat je vermijdt, moet je niet weggooien en kost je niets. Je kan bijvoorbeeld een anti-reclamesticker op je brievenbus plakken, zo vermijd je dat je bus elke week uitpuilt van reclamefolders.
Je kan je gft-afval perfect composteren in je tuin. Je spaart niet alleen de kost van een gft-bak uit maar je krijgt bovendien na een tijdje gratis compost.
Je kan dingen natuurlijk ook hergebruiken. Statiegeld voor drankverpakkingen is daarvan het beste voorbeeld. Maar je kan ook andere dingen gaan hergebruiken.
Kringwinkels
Geef je meubelen, kledij en andere goederen een tweede kans. Herbruikbare goederen die in goede staat zijn en nog verkoopbaar zijn (ook fietsen en elektrische of elektronische apparatuur) kan je naar de Kringwinkel brengen of laten ophalen. Of je geeft ze af in het containerpark, het Spit komt het daar ophalen. Voor grote dingen zoals meubelen kan je best afspreken dat men die ophaalt bij je thuis.
De Kringwinkels vind je op www.dekringwinkel.be
- IJzerenmolenstraat 4 - 3001 Heverlee-Leuven
- Diestsestraat 253 - 3000 Leuven
- er zijn nog andere Kringwinkels in Tienen, Aarschot, Diest en Wespelaar
Voor de ophaling van herbruikbare spulletjes, bel 070 222 002
Herstelcafé
Af en toe kan je dingen gewoon laten herstellen om ze een tweede leven te geven. Tal van organisaties organiseren af en toe een Herstelcafé. Bij de sociale kruidenier is er regelmatig een Herstelcafé (https://www.bierbeek.be/herstelcafe).
In Bierbeek is dit vooral de LETS(local exchange and trade system)-groep. Contact via www.letsbierbeek.be of letsgo.bierbeek@gmail.com
Tweedehandsverkoop of ruilbeurzen
Er worden ook regelmatig tweedehandsverkopen georganiseerd. Zo wordt er regelmatig een kledingruilbeurs georganiseerd. En de plaatselijke bib organiseert jaarlijks in het voorjaar een tweedehandsboekenmarkt in de borre.
Hou In&Uit Bierbeek in het oog, we proberen ook hier de nodige info te geven.
Composteren of kringlopen
Compost wordt wel eens 'het zwarte goud' genoemd. Meer dan 40 % van de Vlamingen doet reeds aan thuiscomposteren of kringlopen. Dat is goed, want het levert heel wat op voor het milieu, je tuin vaart er wel bij en het kost niets.
Meer nog: het brengt zelfs geld op. Want je bespaart op de kost van een gft-bak en je krijgt na enkele maanden - zomaar, voor niets - vruchtbare compost die je als bodemverbeteraar kan gebruiken voor je tuin, gazon of plantenbak. Door compost blijft je tuinbodem in gezonde conditie en weerstaat hij beter de klimaatgrillen zoals natte winters en droge zomers.
Thuiscomposteren kan op verschillende manieren. Je kan het afval composteren in een compostvat, een compostbak, een wormenbak of op een composthoop. Wie wil starten met thuiscomposteren, kan bij de gemeente losse, stapelbare houten compostbakelementen aankopen.
Vlaco is de Vlaamse organisatie die composteren wil aanmoedigen. Weet je niet goed hoe je eraan begint? Raadpleeg de introductiefilmpjes op www.vlaco.be/thuiscomposteren of bekijk het You Tube-filmpje op de Ecowerfpagina.
Vlaco ontwikkelde een 'thuiscomposteerwijzer'. Twijfel je eraan of je een bepaald restje in je compostbak kwijt kan? Raadpleeg de thuiscomposteerwijzer' op de Vlaco-website.