Vlaanderen heeft betrouwbaar kraantjeswater. Het is belangrijk daar zuinig mee om te springen, om energieverspilling en verdroging tegen te gaan. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee is besparen goed.

Naar aanleiding van wereldwaterdag op 22 maart geven we op de website een aantal interessante tips waardoor je direct actie kan ondernemen. Bierbeek keurde in november 2017 trouwens het Charter ‘Waterbewuste gemeente’ goed.

Meer info www.worldwaterday.org.  

Enkele tips: 

 • Repareer lekkende leidingen. Tien druppels water per minuut lijkt weinig, maar loopt op tot 1100 liter per jaar. Dat is onnodig verlies.
 • Stap telkens één minuut eerder onder de douche vandaan. Zo bespaar je niet alleen heel veel water maar ook gas.
 • Spoel klein chemisch afval (bv. medicijnen, olie, verf) niet weg, maar lever het apart in op het containerpark. Alles wat u door de gootsteen of het toilet spoelt, kan in het grond- of oppervlaktewater komen en problemen opleveren bij drinkwaterwinning.
 • Als u oude kranen, de douchekop en de toiletstortbak vervangt door moderne waterbesparende varianten, dan kan uw waterverbruik 30 procent dalen.
 • Douchen met besparende douchekop bespaart al veel (warm) water. Het waterverbruik van een gemiddelde douchebeurt met normale douchekop is 68 liter water; met een spaardouchekop kost die 59 liter. Ter vergelijk: een warm bad kost 120 tot 150 liter.
 • Als u nog geen spoelonderbreker heeft, kunt u zelf eenvoudig een spaarknop (of spoelonderbreker) op de toiletstortbak monteren. Dat bespaart 8.000 liter water per jaar.
 • Voordat warm water uit de kraan komt, loopt eerst koud water weg. Vang dit op om planten mee water te geven, of om groenten mee te wassen.
 • Speciale bruismondstukken voor kranen zorgen ervoor dat er per minuut minder water uit de kraan komt, zonder dat u hierdoor comfort inlevert. Ze besparen tot 3000 liter per jaar en zijn niet duur. Deze bespaartip geldt niet voor badkranen en andere tappunten waar u voornamelijk grote hoeveelheden water afneemt.
 • Draai alleen een was als de machine vol zit. Wasmachines zijn grote water- en energieverbruikers. Door bewust om te gaan met het gebruik van dit soort apparaten bespaar water en energie.
 • Geef de tuin in de zomer niet elke dag water, maar maximaal één maal per week een flinke hoeveelheid. Daardoor ontwikkelen de planten langere wortels, zodat ze dieper in de bodem water vinden. In droge tijden zult u dan minder water hoeven te geven.
 • Bij het wassen van de auto kunt u tot 75% van het water besparen, als u de tuinslang laat liggen en met emmers aan de slag gaat. De tuinslang gebruikt al gauw 150 liter water; met vier emmers van tien liter kan het ook. Sommige carwashsystemen werken energiezuinig en gebruiken een beperkte hoeveelheid water in een gesloten systeem.
 • Eén liter gemorste motorolie kan maar liefst een miljoen liter grondwater ongeschikt maken voor drinkwatervoorziening. Wees dus voorzichtig als u werkt met olie.
 • Regenwater is een goed alternatief voor leidingwater bij het autowassen en het water geven in de tuin. U kunt het opvangen met behulp van een regenton of een hemelwaterput. Jaarlijks valt er 80.000 liter regenwater op het dak van een doorsnee huis. Bij de meeste huizen verdwijnt dit water regelrecht in het riool. Dat is zonde. U kunt het regenwater ook opvangen en gebruiken voor klusjes waarvoor u anders drinkwater zou gebruiken.
 • Zuinig zijn met warm water is een dubbele besparing. U bespaart water en energie voor waterzuivering en voor stookkosten om het water op te warmen. U verhoogt uw structurele waterbesparing door te investeren in energie- en waterzuinige apparatuur, zoals een hoog rendement warmwatertoestel of vaatwasser met A-label. 
 • Denk ook aan de waterleidingen tussen een warmwatertoestel en de aansluitkraan. Optimale warmwaterleidingen zijn kort en dun. U bespaart zo water, energie en u hoeft minder lang te wachten op warm water. Als het warmwatertoestel te ver van de keuken staat, en optimale leidingen geen oplossing bieden, dan kan een miniboiler een oplossing zijn.
 • Overweeg bij verbouwing of vervanging van uw toilet een waterbesparend toilet. Dat is net zo functioneel maar veel beter voor het milieu, omdat u 30.000 liter water per jaar bespaart.
 • Een zuinige wasmachine of vaatwasser brengt uw jaarverbruik flink omlaag. Machines met een A-label gebruiken de minste energie.