Geld en energie besparen met de renovatiebegeleider

Bierbeek streeft actief naar het verbeteren van de woonkwaliteit. We zetten in op een duurzame en energievriendelijke renovatie van een groot aantal woningen. Daarom wordt biedt iemand aangesteld die eigenaars en huurders gratis begeleidt bij de renovatie van hun woning.

De persoon die dat gaat doen heet Bert Baes en hij helpt alle inwoners met de aanpak van hun energetische renovaties. En dat gebeurt zelfs helemaal gratis!

In In&Uit Bierbeek van november staat onderstaand interview met de renovatiebegeleider, Bert Baes. Je kan er ook info vinden over welke energiepremies Eandis, de provincie en de gemeente geven, over de groepsaankoop energieke daken (die nog steeds loopt) en over de Vlaamse energielening).

Wij spraken met de renovatiebegeleider, Bert Baes:

“Vele mensen wonen in een verouderde woning. Ze hebben nog een oudere verwarmingsketel, niet of onvoldoende geïsoleerde dak(en), niet geïsoleerde buitenmuren of spouwmuren… Soms heeft het huis ramen met enkele beglazing of oud dubbel glas. Met een aantal renovaties kan je zoveel energie besparen. Ik ga naar die mensen en overtuig hun hoe zinvol het is om energiebesparende renovaties te laten uitvoeren. En mogelijk is de persoon in kwestie ook geïnteresseerd om hernieuwbare energietechnieken te installeren zoals een warmtepomp, zonneboiler en PV-panelen.”

Waarom is dit nodig?

“Door het uitvoeren van deze werken verbetert je wooncomfort en bespaar je veel energie, zodat je energiefactuur aanzienlijk verlaagt. Het is nu het moment want met de geldende hogere energiepremies kan je deze investeringen op korte termijn terugverdienen. En zo neemt je woning in waarde toe. Via de Vlaamse energielening kan je het te investeren bedrag zelfs grotendeels renteloos of aan een lage rente ontlenen. Als renovatiebegeleider zal ik samen met de cliënten een begeleidingstraject uitstippelen en hen van het begin tot het einde deskundig bijstaan.”

Wat doe je dan concreet?

“ Ik kom eerst bij je langs voor professioneel advies op maat van de woning en de bewoner. Hierbij brengen we samen de mogelijke investeringen in kaart en maken we een inschatting van de kosten. Ook bereken ik hoeveel je via energiepremies kan terugverdienen. Lijkt dit haalbaar voor de cliënt, dan vragen we samen offertes op en vergelijken we die op prijs en-kwaliteit. De definitieve keuze van de aannemer ligt wel steeds bij de klant. Als het nodig is volg ik de renovatiewerken op en kijk ik na of de werken kwaliteitsvol zijn uitgevoerd. En na de werken zal ik ervoor zorgen dat de cliënten alle premies bekomt waar je recht op hebt.”

En wat kost dat?

“Deze dienstverlening en mijn advies zijn geheel gratis. Mijn dienst is er tenslotte op gericht om de inwoners geld te laten besparen Niet om ze extra op kosten te jagen. En geen nood: ”

Heb je interesse? Neem contact op met de gemeente of het woonloket of neem contact op met onze renovatiebegeleider Bert Baes - 0496 278 533 - bert.baes@igo.be .