Een jaar sociale kruidenier

Sociale kruidenier Savooi heeft een productief eerste werkjaar achter de rug en kijkt vooruit naar de toekomst. Woensdag 25 januari 2017 werden de eerste bananen, potten spaghettisaus en flessen afwasmiddel verkocht.

Sindsdien is een team van 18 enthousiaste vrijwilligers wekelijks in de weer om ‘s woensdags verse groenten en fruit, verzorgings- en huishoudproducten te verkopen en gratis levensmiddelen van de EU te verdelen.

Sociaal initiatief

Ons vernieuwend winkelconcept waarbij zowel cliënten van OCMW Bierbeek als niet-cliënten producten kunnen kopen, slaat aan. Bijna 80 mensen met recht op korting in de winkel vonden hun weg en bijna 200 solidaire klanten hebben een klantenkaart. Het eerste jaar was zowel het publiek als voor het winkelteam een leerproces. Na een publieke rondvraag kreeg de sociale kruidenier een eigen naam: de SAVOOI, wat staat voor ‘sociaal actief voor iedereen’. We hebben gewerkt aan de bekendmaking van de winkel, de openingsuren en ons aanbod zijn verder uitgebreid. We organiseerden vormingen en educatieve reeksen zoals Lekker fit en Budgetteren kan je leren, en nog zoveel meer: opendeurmomenten, de Sint kwam op bezoek, we namen deel aan de Warmste Week en aan de braderie van Ave Regina, enz.

We vieren één jaar SAVOOI

Op zondag 28 januari vieren we 1 jaar sociale kruidenier. Iedereen is welkom vanaf 12 uur in ’t Stichelke voor een werelds eetfestijn voor het hele gezin. Er zijn wereldtapas uit de Afrikaanse en Oosterse keuken en uiteraard ook traditionele Belgische kost. Je kan ook genieten van een lekker dessertenbuffet. In de namiddag is er kinderanimatie en een namiddagprogramma met verrassingsshow. Ook onze winkel is open op zondag 28 januari. Volwassenen betalen € 12, kinderen tussen 0 en 3 jaar komen er gratis in, kinderen tussen 3 en 12 betalen € 5. Voor OCMW-klanten wordt de prijs gehalveerd.

Inschrijven voor het eetfestijn is noodzakelijk bij Eric Reyntjes - 016 46 10 74 - eric.reyntjens@ocmwbierbeek.be.

Nieuwe plannen

Voor 2018 hebben nog grootsere plannen. Een greep uit wat er dit jaar aankomt:

Onder de naam Herstelba(a)r gaan we twee herstelcafés organiseren. Dat wordt een dag waarop u kan langskomen met die haardroger of wekkerradio die misschien toch nog te repareren valt, met die broek van uw echtgenoot die al lang versteld moet worden of met die kinderfiets die wel eens een onderhoudje kan gebruiken. Onze handige Harry’s en Harriëttes doen wat ze kunnen zodat u weer met een werkend apparaat naar huis kan. De eerste Herstelba(a)r vindt plaats op woensdag 25 april in de namiddag. Een tweede editie volgt na de zomervakantie.

Met de hulp van geweldige vrijwilligers gaan we ook drie crea-dagen organiseren. Dat zijn open ateliermomenten op woensdagnamiddag waarbij jong en oud kan komen knutselen en creatief bezig zijn rond een thema: in maart zal een hele dag in het teken staan van Pasen, in oktober van Halloween en in december van Kerst.

Met de groepswerking, waar we onze cliënten willen versterken, gaan we dit jaar minstens twee educatieve trajecten doorlopen. In januari begint de groepswerking met een basiscomputercursus – geen overbodige luxe vandaag de dag.

Binnenkort bieden we ook tweedehandse kwaliteitsboeken aan (romans, kookboeken, naslagwerken, strips) tegen lage prijzen. Dit kan door een samenwerking met de gemeentelijke bibliotheek aan zeer lage prijzen.

Rap Op Stap: een reisbureau voor mensen met een klein budget

In het voorjaar openen we in de Savooi een Rap op Stap-kantoor.

Rap op Stap is een heel laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een kleine portemonnee. In Vlaanderen zijn er al ruim 60 Rap Op Stap-kantoren actief. Alle Bierbekenaren die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit kunnen bij ons terecht. Je hoeft niet aangesloten te zijn bij een organisatie, je hoeft geen lid te worden of een afspraak te maken. Je stapt gewoon binnen! De vrijwillige medewerkers van ons Rap op Stapkantoor helpen iedereen met een klein budget aan een leuke uitstap.

Er kunnen zowel vakanties als daguitstappen en sport- en cultuuractiviteiten geboekt worden. Bovendien helpen de medewerkers je ook met praktische zaken zoals het samenstellen van een budget en het uitzoeken van geschikt vervoer. Wij helpen je uit het grote aanbod kiezen, bekijken mee met jou hoe je er kan geraken en eventueel overnachten en maken voor jou de nodige reservaties.

Op woensdag 7 maart gaat het Rap Op Stapkantoor van start en zal vanaf dan elke woensdagnamiddag open zijn!

Meer info op www.rapopstap.be