Hoe tevreden zijn onze inwoners over de voorzieningen in Bierbeek? Welke evoluties stellen we vast op het gebied van wonen, veiligheid en mobiliteit? Het antwoord op die vraag kreeg Bierbeek via twee onafhankelijke onderzoeken.

Gemeentemonitor

Een eerste is de gemeentemonitor van de Vlaamse overheid. Dit vormt een soort scan diede brede omgeving van elke Vlaamse gemeenten in beeld brengt. Dit gebeurt aan de hand van 200 indicatoren, afskomstig uit een grootschalige bevraging bij een representatief staal van de inwoners van elke Vlaamse gemeente of stad.

Bierbeek haalt hoge cijfers uit deze enquête die reeds in het voorjaar van 2017 gehouden werd. Met 83 % tevredenheid scoort Bierbeek in onze regio het tweede hoogste, na Glabbeek. Uiteraard zijn er nog hier en daar werkpunten, waarop Bierbeek minder goed scoort.

Ontdek het gemeenterapport op www.gemeente-en-stadsmonitor.vlaanderen.be.

Burgerpeiling

De gemeente liet zelf ook een peiling doen, dit jaar, onder alle 16-plussers. Van de 1400 aangeschreven inwoners antwoordden 765 mensen of 55 % van de steekproef. Er werden vragen gesteld rond 5 clusters: wonen, burger en welzijn, veiligheid, dienstverlening en communicatie. Ook uit deze steekproef blijkt dat Bierbekenaren graag in hun gemeente wonen. Bierbekenaren zijn vooral tevreden over de groene omgeving, het sport- en cultuuraanbod, de afvalophaling en de dienstverlening.

Ook hier worden enkele werkpunten aangegeven door onze inwoners: verkeeroverlast in Korbeek-Lo, lawaai, onlinedienstverlening,...

Een overzicht van de burgerpeiling vind je in dit document (pdf).