Op woensdag 18 januari 2017 opende de sociale kruidenier zijn deuren in de gebouwen van Ave Regina te Lovenjoel. Kom zeker eens langs! De sociale kruidenier is open elke woensdag van 10 u tot 16 u.

Je kan de folder over de sociale kruidenier hier downloaden (pdf).

Hou onze site in het oog: binnenkort kondigen we interessante activiteiten aan.

Meer info

In het kader van het project 'Bierbeek, kom uit je kot' start het OCMW van Bierbeek met een sociale kruidenier. We vroegen aan voorzitter Monda Wuytack wat dit is en wie er terecht kan.

Waarom is een sociale kruidenier nodig?

Omdat we helemaal geloven in de missie van het concept. We willen het recht op gezonde, betaalbare en duurzame voeding garanderen voor iedere inwoner. Bovendien willen we de berg van voedseloverschotten verminderen én een warme, solidaire ontmoetingsplek maken in Bierbeek.

Iedereen is dus welkom?

Inderdaad! Het wordt een ontmoetingsplek voor iedereen: mannen, vrouwen, mama's, oma's en opa's, baby’s, kinderen, jong en minder jong, ... Dus ook jij!

Je bent er welkom voor onder andere boodschappen te doen, een tas koffie of soep te drinken, samen te komen met mensen of workshops te volgen, … Wil je iets delen, kan je vereniging iets doen? Kan je  fietsen of andere dingen herstellen, zingen, tekenen, goochelen, koffie zetten, ….? Je kan het niet zo gek bedenken of het betekent iets voor de sociale kruidenier.

Het is dus ook een winkel?
Het is niet zomaar een winkel. Het is een solidaire en sociale winkel, uniek in Vlaams-Brabant. Langs de ene kant voor solidaire klanten. Dat zijn klanten die producten kopen in de winkel aan de gewone marktprijs. Zij zorgen ervoor dat sociale klanten, met een beperkt winkelbudget, minder betalen. Dankzij het solidariteitsprincipe kunnen we producten goedkoper aanbieden aan klanten met een beperkt budget.

En welke producten zijn er dan te verkrijgen?

De producten zoals verpakte voeding, verse groenten en fruit, onderhouds- en verzorgingsproducten onderhoud en verzorging komen uit opgekochte (voedsel)overschotten. Die komen van lokale landbouwers, supermarkten, producenten en andere leveranciers. Op die manier gaat de sociale kruidenier de afvalberg van voedseloverschotten tegen. Ook hier geldt het solidariteitsprincipe voor de herveredling van voeding. Graag doen we hier een warme oproep aan supermarkten, landbouwers en andere producenten in Bierbeek. Heb je grotere overschotten, laat het weten. Zo kunnen wij ze via een solidair systeem herverdelen.

Door wie wordt het project gedragen?

Het project wordt gedragen door het OCMW, door onze actieve vrijwilligers én door de medewerkers van De Lovenier en Sint-Kamillus. Ze staan in voor allerlei taken zoals het onthalen van klanten, goederen uitstallen, toekijken op de dienstverlening, afrekenen van producten, aanspreekbaar zijn voor een babbel, mee-organiseren van de wekelijkse werking, … Het is een winkel en ontmoetingsplek voor en door mensen uit de buurt! Wil jij ook graag als vrijwilliger mee actief het project ondersteunen? Dat kan! Alle helpende handen en talenten zijn welkom.

Dus… op 18 januari is het de grote opening?

Kom vanaf 18 januari uit je kot en breng de ‘sociale kruidenier’ een bezoekje! Vanaf 10 uur gaan de deuren open met een lekkere hapje en drankje. We voorzien ook randanimatie voor jong en oud.

Moest je hoeft niet zo lang te wachten. Enkele weken voor de opening richten we met vrijwilligers de ruimte in. Kom gerust een kijkje nemen.

En wat na de 18e januari?

Vanaf dan kan je elke woensdag tussen 10u tot 16u komen winkelen. uiteraard is dit niet alleen een winkel maar kan je ook bijpraten met vrienden en vriendinnen bij een koffie of een soepje. Vanaf februari voorzien we verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen, mede-afhankelijk van de vraag van jullie, de Bierbeekse inwoner!

Wil je vrijwilliger worden in onze sociale kruidenier?

Wij bieden een boeiende tijdsbesteding met maatschappelijke relevantie in een ontspannen en goede sfeer.

Meer info bij het OCMW van Bierbeek - Stijn Vanhecke – stijn.vanhecke@ocmwbierbeek.be - 016 46 10 74.